گویش‌شناسی

گویش و امکان دیدنی شهر سیدان

کوتاه درباره‌ی شهر سیدان

سیدان شهری است واقع در استان فارس و در فاصله‌ی نزدیک به ۶۵ کیلومتری شهر شیراز. این شهر در نزدیکی شهرهای فاروق ( پارو ) و سیوند جای دارد. کار و پیشه‌ی بیش‌تر مردم سیدان تا همین اواخر کشاورزی و باغ‌داری بوده است و البته با گسترده شدن شهر در این اواخر مشاغل دیگر نیز به این کارهای بنیادین افزوده شده است. باتوجه به وضعیت آب و هوایی و میزان بالاتر آب و چشمه‌های جوشان سیدان نسبت به دیگر نقاط استان فارس، این منطقه یکی از سرسبزترین مناطق استان فارس به شمار می‌آید. باغ‌ها معمولا شامل درختانی مانند انگور، گردو، انار، خرمالو و… است.

گویش سیدانی

گویش سیدانی یک گویش ویژه مردم شهر سیدان است که با توجه به نزدیک بودن این شهر به شهری مانند سیوند می‌توان گفت از زبان یا گویش سیوندی تاثیرهایی پذیرفته و در برابر، تاثیرهایی روی زبان سیوندی که احتمالا از دسته زبان‌های شمال و شمال غربی ایرانی است گذاشته. گویش یا زبان سیوندی از دسته زبان‌های جالب توجه است و از گذشته‌های دور مد نظر شرق‌شناسان و  زبان‌شناسان بوده. به این دلیل که این زبان در دل سرزمین پارس است در صورتی که هم‌خانواده با زبان‌های ایرانی شمال و شمال غربی مانند کردی، بلوچی، تالشی و آذری باستان است.

پژوهش درباره‌ی گویش سیدانی

مردم بومی این شهر دارای گویشی ویژه هستند که در اثر هم‌جواری با سیوند (زبانی هم‌خانواده با زبان‌های شمال و شمال‌غربی ایران در دل استان فارس) از این زبان‌ها تاثیر پذیرفته است. ثبت و بررسی و سنجش این گویش در دستور کار است.

اماکن تاریخی و دیدنی شهر سیدان

سیدان در میان امکان تاریخی پُرآوازه و جهانی تخت جمشید، نقش رستم، نقش رجب و پاسارگاد جای دارد و دارای فاصله‌ی اندکی با همگی این آثار باستانی است. در خود شهر سیدان نیز چندین مکان دیدنی ویژه‌ی گردش‌گران وجود دارد که یکی از این امکان به نام قصر غلات یا غرغلا دارای بازمانده‌هایی از ستون‌هایی با نقش و نگار مرتبط با دوران معماری هخامنشیان است. همچنین جاهای دیدنی دیگر مانند سرآسیاب ، باغ بُدره ، چهل دختران و حوض ماهی از دیگر نقاط دیدنی این شهر به‌شمار می‌آیند.

محمد رضا محسنی / ۱۸ تیر پژوهش‌های ۱۳۹۵

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا